Eeva-Liisa Salovaara
Olen pääosan työurastani toiminut Helsingin terveysviraston psykiatrian puolella sekä poliklinikalla että psykiatrisessa sairaalassa. Sain ensimmäisen kosketuksen MBB:n v. 2012, kun toimittaja Jussi Vapaasalo sitkeästi jaksoi kehottaa minua tutustumaan menetelmään. Sain häneltä Ten Day-Plan- monisteen, jota sitten päätin kokeilla terapiapotilaideni kanssa.
Kun potilaani hämmästyksekseni näyttivät todella hyötyvän siitä ja saavan uusia työkaluja, esim. paniikkioireiden hallintaan, halusin tutustua tarkemmin Stanley Blockin kirjaan Come to Your Senses, Demystifying the Mind-Body Connection (2005). Minulle, kuten potilaillenikin, oli uutta kehotuntemusten huomioiminen ja yhdistäminen sen hetkisiin ajatuksiin karttaharjoituksen avulla. Ns. aisteihin palaaminen rauhoitti mieltä ja kehoa, auttoi päästämään irti ajatusten noidankehästä ja löytämään uusia tuoreita näkökulmia elämäntilanteisiin.
Kerroin innostuneena kokemuksistani muutamalle tutulle psykoterapeutille. Niinpä meitä lopulta kuusi uteliasta naista yhdessä Jussi Vapaasalon kanssa päätti aloittaa opiskella ja kääntää suomeksi juuri ilmestynyttä Mind-Body Workbook for Stresskirjaa. Pääsimme esittelemään löytöämme myös Mieli ry:ssä (Suomen mielenterveysseurassa). Seurassa kiinnostuttiin menetelmästä ja sieltä lähti kutsu Stanley Blockille tulla luennoimaan Suomeen v. 2013. Seura otti vastatakseen MBB -koulutuksesta v. 2020 saakka. Opintopiiristämme tuli samalla ensimmäinen sertifiointikoulutusryhmä, jonka ympärille Suomen Mind-Body Bridging -yhdistys ry perustettiin v. 2015.
Itselleni oli monella tavalla antoisaa opiskella ja sertifioitua ryhmässä, jossa saimme perusteellisesti pohtia MBB:n keskeistä käsitettä identiteettisysteemiä. Opimme tunnistamaan sen toimintaa itsessämme ja jakamaan kokemuksiamme keskinäisen avoimuuden ja luottamuksen hengessä. Olen kiitollinen, että olen saanut tutustua myös moniin upeisiin amerikkalaisiin kouluttajiimme aitoina ihmisinä, jotka ovat kehittäneet MBB:tä työssään terapeutteina tai coacheina ja olleet malleina meille omissa ihmissuhdekiemuroissamme.
Työni psykoterapeuttina keventyi, kun näin, miten identiteettisysteemin tunnistaminen ja rauhoittaminen auttoi potilaitani löytämään omaa viisauttaan ja neuvokkuuttaan. MBB:n ihmiskäsityksen mukaan me emme ole rikki tai viallisia! Harmi vain, että löysin MBB:n vasta työurani loppuvaiheessa. Olen vakuuttunut, että sen tarjoamat työkalut olisivat olleet avuksi potilailleni sekä poliklinikalla että sairaalassa.
Entä mikä on suhteeni MBB:n nyt lähes kymmenen vuoden jälkeen ja eläkeläisenä? Antoisa ja mielekäs työ yhdistyksessä jatkuu mukavien kollegoiden kanssa. MBB:stä on tullut osa ihmis- ja maailmankuvaani. Katselen elämää ja itseäni MBB -silmälasien kautta. Teoria on sillä tavalla elegantti ja yksinkertainen, että monet aikaisemmin opitut psykologian käsitteet ja termit ovat käyneet tarpeettomiksi. Ajatusten ja ja uskomusten analysointi ei yksin riitä oman mielen tapahtumien hahmottamiseen. Yhtä olennaista on kehon käyttäminen kompassina sen tiedostamiseen, onko yliaktiivinen identiteeettisysteemini tarttunut taas kerran ohjaksiin. Aisteihin palaamisessa itselläni toimii parhaiten taustaäänien kuuntelu ja maan vetovoiman tunteminen (maadoittuminen). Koen aistiharjoitukseen liittyvän hiljaisen hetken antavan mahdollisuuden päästä itsessäni syvemmälle tasolle, sanojen tuolle puolen. Karttoja teen viikottain. Identiteettisysteemin masentajan ja korjaajan kanssa tiedän joutuvani painimaan koko loppuelämäni.
MBB:n teoriaan on rakennettu luontevalla tavalla myös henkinen/hengellinen ulottuvuus, jonka jokainen määrittelee itse ja joka on minulle luovuttamaton ulottuvuus elämässäni.
Yhdistyksessä toimiessa ei ole kiusausta jämähtää paikalleen. Viimeisen vuoden aikana (2020-21) olemme opintopiirissä tutustuneet Blockin uusimpaan kirjaan Social Unrest, The I-System Model of Human Behavior. Blockilla on teoria siitä, miten MBB:tä käyttäen voidaan olla mukana purkamassa organisaatioiden, yhteisöjen ja kansakuntien vastakkainasetteluja ja konflikteja. Maailmanparannnustehtävää kerrakseen!
Helsingissä huhtikuussa 2021 Eeva-Liisa Salovaara psykologi, psykoterapeutti (psykodyn.) EMDR -terapeutti
Kuvassa MBB -pioneereja Hiidenportin kansallispuistossa v. 2017, Eeva-Liisa (vas), Monica ja Tarja.