Karttaharjoitus

Stressaava tilanne mielikehokartta

 

Tehtävä 1

  1. Ajattele jotakin tilannetta kuluneelta viikolta/päivältä. Tunsit itsesi kireäksi, stressaantuneeksi, jännittyneeksi... Ajatus tapahtumasta saa sinussa aikaan edelleen paineen tunnetta, ahdistusta. Tai kyseessä voi olla edessä oleva tilanne, johon valmistaudut mielessäsi.

  2. Piirrä keskelle tyhjää paperia soikio, jonka sisälle kirjoitat tuon stressaavan asian (otsikko).

  3. Kirjoita soikion ympärille parin minuutin ajan mitä hyvänsä ajatuksia tai tunteita mieleesi nyt tulee, kun ajattelet ko. tilannetta. Anna ajatusten virrata vapaasti, sensuroimatta (kirjoitat vain itseäsi varten!).

  4. Lopuksi: huomioi, millaisia kireyksiä, jännityksiä huomaat kehossasi kun ajattelet näitä ajatuksia. Voit merkitä + -merkillä ko. ajatusten kohdalla, miten voimakasta jännitystä/kireyttä, epämukavaa oloa kyseinen ajatus kehossasi ja mielessäsi aiheuttaa (yhdestä kolmeen + - merkkiä).

  5. Kirjoita kehotuntemukset muistiin paperin alalaitaan. Kirjoita lopuksi miten toimit tässä mielentilassa.

  6. Kirjoita niiden ajatusten kohdalle, jotka aiheuttavat eniten epämukavaa oloa mielessä tai kehossa vastaus kysymykseen: ”Miten haluaisin kyseisen asian olevan?” Esimerkiksi jos olet kirjoittanut ajatuksen: ”Ihan liikaa tekemistä tälle päivälle” → ”Minulla pitäisi olla vähemmän töitä.” Voit katsoa mallia esimerkkikartasta.

 

Tehtävä 2

1. Käännä paperi toisin päin, piirrä soikio keskelle paperia.

2. Kirjoita soikioon sama huolestuttava asia/ tilanne kuin ensimmäisessä kartassa.

3. Ennen kuin jatkat kirjoittamista, asetu mukavaan asentoon, kuuntele ympäristön taustaääniä, tunne kehosi paino istuimella ja maan vetovoima jalkojen alla. Voit myös käyttää kosketusaistia, tunnustella ihoasi tai vaatteittesi pintaa. Älä kiiruhda.

4. Jos mieleesi nousee ajatuksia, vain huomaa ne ja suuntaa huomiosi lempeästi takaisin taustaääniin ja aistihavaintoihisi.

5. Kun tunnet olosi asettuneeksi, ala kirjoittaa soikion ympärille, millaisia ajatuksia sinulle nyt tulee mieleen asiaan liittyen. Katso miten kynän jälki piirtyy paperille, kuuntele taustaääniä. Kirjoita parin minuutin ajan.

6. Kun olet kirjoittanut, olet valmis, katso mitä olet kirjoittanut. Tarkastele kahta karttaa. Mitä huomaat?

Yhteenveto

Niitä ajatuksia, joilla vastasit kysymykseen miten haluaisit tai toivoisit asian olevan, kutsutaan MBB:ssä (Mind-Body Bridging) Identiteettisysteemin Vaatimuksiksi. Ne ovat mielen sisäisiä sääntöjä siitä, millainen minun tai maailmani pitäisi olla kunakin hetkenä. Kun asiat eivät mene odotustemme/ vaatimustemme mukaan, stressitilamme = identiteettisysteemimme käynnistyy.

Eli: Vaatimusten rikkoutuminen on ainoa asia, joka käynnistää stressitilamme. Sen takia näiden ajatusten tunnistaminen ja nimeäminen saattaa myös nopeastikin ”sammuttaa” heräävän stressitilamme ja palauttaa meidät luonnollisen toiminnan tilaan, jossa voimavaramme ovat parhaiten käytettävissämme.

(Ajatusten nimeäminen: ”Nyt minulla on ajatus, että...” tai ”Nyt minulla on vaatimus, että...”. Voit myös sanoa Vaatimuksen toiveen muodossa: ” Minä niin toivoisin, että...”)

HUOM! Kun olet harjaantuneempi karttojen tekoon, toisen kartan voi myös jättää kirjoittamatta. Voit vain palata aisteihin ja jatkaa siitä, mitä olitkaan tekemässä.

Sarjakuva kuvaa, miten käyttämällä MBB.n työkaluja tulet tietoiseksi eri mielentiloistasi ja voit poistaa esteitä luonnollisen toiminnan tilalta, joka on neuvokas, luova, joustava, dynaaminen, tyyni, ainutlaatuinen.